Generalitati Ceasuri

Ceasurile mecanice revin în trend

Ceas mecanic

De-a lungul timpului industria producătoare de ceasuri a suferit anumite modificări ca urmare a progresului tehnologic. Prin urmare, după apariția primelor ceasuri, și anume ceasurile mecanice, a urmat apariția ceasurilor automatice, apoi a ceasurilor cu quartz, iar în ultimii ani au apărut ceasurile inteligente. Toate aceste noi tipuri de ceasuri ce au apărut pe piață au făcut ca ceasurile mecanice să își piardă din atractivitate în fața potențialilor clienți, oamenii considerând că noile tipuri de funcționare a ceasurilor pot aduce mai multe beneficii. Totuși, după ce ani la rând ceasurile mecanice au fost tot mai puțin căutate de către cei interesați să poarte un ceas la mână, în ultimii ani aceste ceasuri au revenit destul de puternic în trend în rândul pasionaților de ceasuri de mână.

Ceas mecanic

Scurtă istorie a ceasurilor mecanice

Așa cum poate bănuiești, ceasurile mecanice sunt primele ceasuri apărute în lume, undeva în secolul al XVI-lea. Doar că atunci aceste ceasuri mecanice nu erau ceasuri de mână, ci erau purtate în buzunar. În primele decenii de la apariția acestor ceasuri mecanice, producția se făcea relativ lent și prețul pentru un astfel de ceas nu era deloc mic, iar acest lucru se datora faptului că la vremea respectivă și producția unui astfel de ceas necesita foarte mult timp, iar materialele din care era realizat nu erau deloc ieftine.

Apariția de ceasuri mecanice de mână este marcată undeva la început de secol XX. Acest lucru este datorat faptului că atunci a început să apară o cerere tot mai mare de astfel de ceasuri de mână, iar producătorii au reușit să reducă dimensiunea ceasurilor de buzunar până la forma de ceas de mână care este foarte asemănătoare și în prezent.

Cu toată evoluția și încercarea producătorilor de a îmbunătăți ceasurile mecanice în anii din urmă, angrenajul mecanic al ceasurilor a rămas în foarte mare măsură exact ca acum câteva secole.

 

Cum funcționează de fapt aceste ceasuri mecanice?

Un ceas mecanic funcționează pe baza unor arcuri, ansambluri de roți dințate, contragreutăți și în cele din urmă un balansier. Ansamblul de roți dințate este pus în mișcare de către un arc ce este tensionat, iar ulterior balansierul are rolul de a transforma mișcarea roților dințate într-o mișcare regulată. Toate aceste mișcări sunt transmise ulterior către limbile ceasului, indicând astfel ora. Pentru a avea într-un fel acces la acest mecanism al ceasurilor mecanice, fiecare producător de ceasuri mecanice a montat o cheiță prin care acest ansamblu este pus în mișcare la anumite intervale de timp. Dacă primele ceasuri mecanice aveau doar un cadran, în perioada modernă au apărut ceasuri mecanice cu două cadrane, acest lucru făcând ca mecanismele de funcționare să fie cu adevărat complexe. Tocmai datorită artei inginerești pe care se bazează funcționarea acestor ceasuri mecanice, există ceasuri cu carcase transparente pentru a se putea admira mecanismul de funcționare a acestor ceasuri.

ceas mecanic

 

Avantajele unui ceas mecanic

Cu toate că aceste ceasuri mecanice au fost create la bază acum câteva secole, mecanismul pe care se bazează acestea rămâne principalul mare avantaj ale acestora. Ceasurile mecanice sunt extrem de rezistente și dacă sunt îngrijite corespunzător pot fi purtate de generații întregi. De altfel, foarte multe astfel de ceasuri sunt moștenire de familie ca urmare a durabilității lor și a faptului că sunt oricând la modă. De altfel, trebuie spus că prețurile unor astfel de ceasuri mecanice cresc cu cât sunt mai vechi. Un alt mare avantaj al unui ceas mecanic se referă la aspectul absolut fantastic. Purtând la mână un ceas mecanic, orice bărbat sau femeie va atrage privirile celor din jur. Ceasurile mecanice sunt considerate a fi cea mai inspirată alegere pentru a transmite eleganță și stil. Mai mult decât atât, ceasurile mecanice sunt adesea considerate ca fiind alegerea ideală pentru acele ținute speciale de la evenimentele la care urmează să participi. Un alt mare beneficiu adus de aceste ceasuri mecanice se referă la faptul că un astfel de ceas nu necesită baterii, acesta putând fi folosit doar pe baza mecanismului său și folosind rotița de pornire a mecanismului. Chiar dacă în timp un ceas poate avea nevoie de mici reparații sau doar de a fi curățat, un ceas mecanic poate fi dus oricând la un specialist în domeniu și acesta te va ajuta să îl întreții în cele mai bune condiții de funcționare.

 

Dezavantajele ceasurilor mecanice

Pe lângă avantajele menționate mai sus ale acestor ceasuri mecanice, trebuie spus că există și o serie de dezavantaje. În primul rând vorbim de dezavantajul oferit de acuratețea mai redusă a acestor ceasuri. Prin urmare, deviația unui ceas mecanic este mai mare decât cea a unui ceas cu quartz. Un al doilea aspect considerat de unii ca fiind un dezavantaj este faptul că un astfel de ceas necesită reglaj și a fi curățat la intervale regulate de timp. Poate cel mai mare aspect considerat dezavantaj de multe persoane este prețul acestor ceasuri mecanice, preț care este mai mare comparativ cu ceasurile quartz.

 

Să tragem linie!

În rândurile de mai sus am descoperit foarte pe scurt cum au apărut ceasurile mecanice și care este mecanismul care se află la baza funcționării unui astfel de ceas. Mai apoi am încercat să punctăm principalele atuuri și principalele minusuri care sunt asociate cu ceasurile mecanice. Cu toate aceste mici minusuri, trebuie să subliniem faptul că un ceas mecanic este cea mai inspirată alegere ca ceas de mână. Un ceas mecanic purtat la mână va aduce un foarte mare plus oricărei ținute, iar prestanța dată de un astfel de ceas nu are cum să treacă neremarcată. Mai mult decât atât, alegând să cumperi un ceas mecanic, vei putea lăsa moștenire urmașilor tăi o adevărată piesă de artă în domeniul orologiei. Este adevărat că prețurile sunt mai mari pentru ceasurile mecanice, dar trebuie spus că este absolut firesc să fie așa dacă ținem cont de migala cu care trebuie să fie realizat mecanismul de funcționare, dar și de valoarea de piesă de artă a acestor ceasuri. Totuși, trebuie spus că există ceasuri mecanice la prețuri absolut accesibile. Tot ceea ce trebuie să faci este să te decizi dacă un ceas mecanic este exact ceea ce îți dorești, iar mai apoi să cauți cel mai bun magazin pentru a cumpăra un astfel de ceas mecanic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *